16.05.2022
Deficitul de specialiști IT în lume. 3 moduri de a rezolva problema lipsei de personal în IT
În 2020, asociația profesională de securitate cibernetică ISC a realizat un studiu privind situația pieței muncii pe segmentul IT și a obținut rezultate uimitoare. Potrivit acestora, cererea de profesioniști în domeniul tehnologiei informației este satisfăcută sub 40%. Organizația a estimat deficitul general al pieței IT la 4,07 milioane de specialiști la nivel mondial, deși la acel moment erau angajate în domeniu doar 2,8 milioane de persoane.
Aceasta este cea mai plastică descriere a deficitului existent pe piaţa mondială. Chiar și piețele țărilor care pot oferi salarii mari pentru specialiști se confruntă cu o lipsă semnificativă de personal calificat. Potrivit datelor existente, în Germania, Franța, Marea Britanie și alte țări europene, nivelul deficitului este de 90 mii persoane +/-25 mii (conform diverselor surse). Și asta pe fiecare țară, nu în total!
Amploarea este impresionantă, mai ales că nu doar țările dezvoltate se confruntă cu o astfel de problemă. În Europa de Est și CSI situația este și mai gravă. De exemplu, în medie, pe site-ul rusesc de angajări HeadHunter sunt active, concomitent, aproape 150 mii de anunțuri privind posturile vacante pentru specialiștii IT.
Prin urmare, problema deficitului de cadre există, și este una mare, iar în acest articol vrem să vă prezentăm trei modalități de soluționare a acesteia.
1. Formarea suplimentară a propriilor angajați
Aceasta nu este cea mai bună soluție, dar ea are dreptul la viață. Mai mult chiar, această soluție este destul de eficientă în cazurile în care aveți nevoie de un specialist cu cunoștințe într-un domeniu îngust din afara IT.
De exemplu, aveți nevoie de un manager care să gestioneze dezvoltarea proiectelor interne pentru o firmă de construcții (clienți). La această poziție puteți atrage un manager de proiecte IT calificat, care să devină o verigă de legătură între departamentul de arhitectură și executanți (programatori interni sau externi). Sau puteți crește un astfel de manager de proiecte IT din cadrul angajaților proprii. Deținând deja cunoștințele de nișă necesare (în acest caz, proiectare și construcție), o astfel de persoană poate însuși noțiunile de bază ale managementului de proiecte în IT și prelua postul respectiv.
Există o mulțime de opțiuni pentru creșterea calificării și schimbarea specialității în favoarea IT. Dar pentru ca o astfel de acțiune să fie eficientă, munca viitorului specialist IT trebuie să fie direct legată de sfera de activitate a companiei. În caz contrar o astfel de schimbare a profesiei nu are rost. Este ineficient să transformi un contabil într-un programator. În teorie acest lucru este posibil, însă în practică o astfel de recalificare va fi foarte lungă și costisitoare pentru companie.
Atunci când desfășurați instruiri suplimentare pentru angajați, trebuie să aveți în vedere probabilitatea ca specialiștii să plece. Costurile suportate de companie pentru formare pot deveni o adevărată risipă de bani. Tocmai de aceea o astfel de modalitate de soluționare a problemei deficitului de specialiști IT nu este cea mai eficientă și nu funcționează aproape niciodată.
2. Externalizarea (outsourcingul)
Credeți-mă, majoritatea companiilor nu au deloc nevoie de specialiști IT, iar sarcinile care stau în fața lor pot fi rezolvate cu ușurință de un contractor extern. Companiile IT pot fi contractate nu doar pentru implementarea unor proiecte unice, ci și pentru realizarea de sarcini permanente.
De exemplu, dacă o companie are nevoie de un administrator de sistem, pentru aceasta nu este necesară crearea unui post separat în statul de funcții și angajarea unei persoane speciale. Atribuțiile unui administrator de sistem pot fi transferate unei companii din afară.
În multe cazuri acest lucru va fi chiar mai profitabil, deoarece un antreprenor este plătit pe oră, în funcție de timpul petrecut pentru rezolvarea problemei dumneavoastră. În schimb dacă angajați un specialist cu normă întreagă, va trebui să îl asigurați permanent cu un volum de muncă corespunzător. Iar dacă sarcini pentru un specialist IT nu sunt chiar atât de multe, atunci veți plăti, în esență, doar pentru prezența unui specialist IT la birou în timpul orelor de program.
Outsourcingul are și alte avantaje:
- Nu aveți nevoie de spații suplimentare pentru birouri, dar nici de echiparea locului de muncă. Prin aceasta înțelegem nu doar o masă, un scaun și un computer, ci și asigurarea cu software, care nu este ieftin. În cazul cooperării cu întreprinderi IT specializate, această problemă dispare.
- Obțineți rezultate fără a participa direct la realizarea acestora. Atunci când lucrează pe modelul externalizării, compania nu trebuie să gestioneze activitatea pentru obținerea rezultatelor. Este suficient să stabilească o sarcină antreprenorului și să aprobe caietul de sarcini.
- Beneficiați de expertiza unei echipe în locul competențelor unei singure persoane. Oricât de competent ar fi un angajat, acesta nu va înlocui o echipă, în care fiecare membru își are specializarea proprie.
- Fără contracte de muncă. Outsourcerul nu pleacă în concediu, nu se îmbolnăvește, el realizează, pur și simplu, sarcina care i-a fost atribuită. Mai mult decât atât, compania nu suportă costuri legate de contractele de muncă, iar departamentul de resurse umane este scutit de povara suplimentară a recrutării și pregătirii angajaților.
- Și, cel mai important, compania nu trebuie să caute angajați pe piața deficitară a specialiștilor IT. O astfel de necesitate dispare de la sine atunci când proiectele IT ale companiei sunt gestionate de un contractor extern.
3. Organizarea departamentelor IT externe. Outsourcingul unor angajați
Aceasta este o opțiune pentru firmele cărora nu li potrivesc primele două variante. Ele au nevoie de specialiști IT (de obicei o echipă întreagă) pentru a fi implicați constant în proiectele în derulare. Atunci când încearcă să găsească astfel de angajați, întreprinderile se confruntă cu problema deficitului de cadre. Prin urmare, apelează după ajutor la companiile IT, care oferă servicii de formare a echipelor externe.
În astfel de cazuri specialiștii sunt angajați, de drept, în companiile contractate, însă, de fapt, se ocupă de soluționarea sarcinilor beneficiarului și lucrează la proiectele acestuia.
Aceasta este o alternativă convenabilă și eficientă comparativ cu angajarea specialiștilor cu normă întreagă. Nivelul de implicare a specialistului în munca companiei este același cu cel al angajării efective, dar o astfel de soluție oferă și o serie de beneficii suplimentare:
- Angajare mai simplă. Companiile IT dispun deja de angajați cu specializări diferite. În plus, ele contactează cu multe persoane, dețin baze de date de contact, care permit identificarea și „mobilizarea” rapidă a specialistului necesar pentru lucrul asupra proiectului beneficiarului.
- Selecție efectuată de profesioniști. Acesta este un alt aspect important în continuarea paragrafului anterior. Ce șanse are un antreprenor din afara segmentului IT să distingă un programator calificat de unul necalificat? Ele sunt destul de mici în comparație cu situația în care o companie IT este angajată în selecția persoanelor pentru o echipă externă. Mai mult, sarcinile antreprenorului includ înlocuirea angajaților și introducerea de oameni noi în proiect.
- Scalabilitate ușoară, nivel ridicat de flexibilitate. Numărul și componența departamentului IT extern pot fi modificate destul de rapid, lucru neaplicabil în cazul angajării conform statelor de funcții. Concedierea unui angajat cu contract de muncă este la fel de dificilă ca încadrarea unuia nou.
Ca urmare, problema deficitului de personal IT este transferată către firma contractantă. Aceasta din urmă va trebui să caute și să recruteze specialiști pentru proiectul dumneavoastră. La cele trei avantaje enumerate mai sus puteți adăuga și principalele beneficii ale externalizării, deoarece interacțiunea cu angajații se realizează de la distanță. Nu există costuri pentru echiparea locurilor de muncă și costuri suplimentare conform contractului de muncă. Cooperarea, ca și în cazul externalizării, se realizează în baza unui contract de prestări servicii.
Având în vedere nivelul ridicat de globalizare a pieței, outstaffingul este cea mai convenabilă metodă de rezolvare a problemei deficitului de profesioniști calificați în IT. Pentru firma beneficiară, de regulă, nu este atât de important unde se află firma executantă și pe ce piață caută specialiști. Astfel, în ultimii ani este foarte populară cooperarea cu companii de pe piețele emergente. De exemplu, un client din Europa poate lucra cu un antreprenor din Moldova, care va găsi talente pe piața locală. Costul serviciului în acest caz, chiar și ținând cont de taxa suplimentară a companiei care furnizează serviciul, va fi cu 10-15% mai mic decât angajarea unui specialist pe piața europeană deficitară.
Este important să clarificăm încă un aspect: atunci când lucrați cu echipe externe, planificarea, organizarea și coordonarea muncii specialiștilor este realizată de beneficiar. Angajații încep să lucreze, de fapt, pentru compania clientului. Spre deosebire de externalizare, proiectul nu este executat la cheie. Firma client pur și simplu beneficiază de specialiști care, de drept, sunt angajați ai altei companii. Pentru planificarea și managementul corect al departamentului IT extern, conducerea de vârf a companiei trebuie să aibă nivelul de calificare corespunzător. De aceea multor companii li se potrivește mai bine externalizarea clasică a proiectelor IT.
După cum puteți vedea, companiile nu trebuie să angajeze specialiști IT pentru chaturi. Foarte des, aceasta va fi o acțiune inutilă și ineficientă. Puteți externaliza proiectul la cheie sau puteți crea o echipă externă care să vă rezolve sarcinile. În ambele cazuri problema deficitului de personal calificat pe piață este transferată către compania IT a contractantului, care va ști cu siguranță cum să îi facă față.
Dacă aveți îndoieli cu privire la soluția cea mai potrivită pentru afacerea dvs., puteți obține o consultație gratuită de la experții noștri. Pentru aceasta, este suficient să lăsați o solicitare pe site-ul nostru.
16.05.2022
Vânzările online reprezintă, pentru afacerilor din Republica Moldova, cea mai simplă și mai rapidă cale de a accede pe piețele externe. Doar câțiva pași sunt necesari pentru începerea vânzărilor peste hotare.
IT-ul șterge granițele geografice. Aceasta se referă atât la specialiștii IT de pe piața muncii (care pot lucra de la distanță din orice țară a lumii), cât și la clienți. Același serviciu poate funcționa perfect în diferite țări ale lumii. De cele mai multe ori nici măcar nu va fi necesară modificarea versiunii sau crearea unei versiuni separate. Este suficient să verificați dacă metodele de plată și de livrare pe care le oferiți funcționează într-o anumită țară și puteți plasa anunțuri.
Vânzările online sunt cea mai rapidă modalitate de a intra pe piețele internaționale. Nu este nevoie să închiriați spații, să creați persoane juridice, să organizați spații de depozitare sau să angajați personal în altă țară. Aducerea magazinelor online pe piețele externe este mult mai ușoară. În acest articol vrem să vorbim despre cum poate fi transformată o companie într-una internațională, prin lansarea vânzărilor online în alte țări.
Lansarea magazinului online. Selectarea achizitorului
Da, pentru a trece vânzările la nivel internațional, este necesar să le începeți pe piața locală. În Republica Moldova, dacă site-ul acceptă plăți, el este considerat prin lege magazin online, ceea ce înseamnă că trebuie să primească autorizație de la autoritățile locale. Valoarea taxei de autorizare variază în funcție de oraș.
După ce ați înregistrat compania, trebuie să negociați cu o instituție acceptatoare, care va procesa plățile cumpărătorilor pe site. În Moldova există un număr destul de mare de instituții care oferă un astfel de servicii.
Este important să verificați dacă respectiva instituție de procesare a plăților acceptă tranzacții din străinătate. Probleme pot apărea cu anumite țări, sisteme de plăți, valute sau bănci. Prin urmare, o listă cu țările și regiunile țintă ar trebui să fie întocmită înainte de a alege partenerul de acquiring.
În unele cazuri, este logic să încheiem din start o înțelegere cu o organizație internațională. Acest lucru poate fi mai costisitor în ceea ce privește comisioanele, dar oferă o gamă largă de oportunități și opțiuni geografice.
Atunci când proiectați și dezvoltați un magazin online, trebuie să țineți cont de geografia serviciului:
Adăugați limbi suplimentare. Și efectuați adaptarea corectă a site-ului (evitați traducerea automată).
Cât privește multilingvismul, nu uitați nici de serviciul de asistență. Managerii companiei trebuie să ofere asistență clienților cel puțin în limba engleză.
La configurarea serverului trebuie să vă asigurați că site-ul va putea fi folosit de vizitatori din diferite țări. Nu ar trebui să existe probleme de viteză. Dacă preconizați vânzări într-o zonă geografică foarte largă și, ca urmare, previzionați un trafic intens, ați putea să luați în calcul găzduirea site-ului pe un CDN. Aceasta este o rețea distribuită de servere care sunt situate în locuri diferite. Utilizatorul se conectează la cel mai apropiat server.
De asemenea, ar fi utilă și adaptarea altor elemente ale site-ului. De exemplu, implementați opțiunea de selectare a valutei. Totul depinde de caracteristicile magazinului, produselor, publicului. Specialiștii care dezvoltă site-ul vă vor sugera și alte îmbunătățiri ce pot fi făcute pentru adaptarea serviciului pentru piețele externe.
Legislație
Anumite categorii de bunuri pot fi supuse, în unele țări, unor restricții, interdicții sau taxe suplimentare. Toate aceste aspecte trebuie luate în considerare. Dacă anumite categorii de produse planificate pentru vânzare sunt supuse restricțiilor legale în alte țări, de acest lucru ar trebui să țineți cont la pregătirea lansării vânzărilor internaționale.
Desigur, ar fi foarte dificil să verificați cadrul normativ de reglementare din toate statele în care planificați să activați, mai ales dacă gama de produse este largă. Există însă un truc pentru a rezolva această problemă. Marketplace-urile mari dispun de pagini cu particularitățile legislative ale diferitor state. De exemplu, Ebay are o astfel de bază de date. Produsele sunt grupate în categorii, iar pentru fiecare poziție sunt oferite informații despre normele legale din diferite țări.
Dacă vânzările vor fi efectuate în Europa, site-ul trebuie să funcționeze în cadrul GDPR (General Data Protection Regulation – Regulamentul general privind protecția datelor). Acesta este un regulament al UE privind stocarea și utilizarea datelor personale ale utilizatorilor. Vizitatorii ar trebui avertizați, în special, cu privire la utilizarea cookie-urilor. Reglementări similare privind confidențialitatea datelor există, de exemplu, în unele state din SUA. Acest lucru ar trebui cu siguranță luat în considerare la intrarea pe piețele internaționale.
Dezvoltarea de versiuni separate ale magazinului online ca opțiune pentru vânzările internaționale
Pentru a evita restricțiile legale menționate anterior și pentru o mai bună adaptare a magazinului la anumite piețe, compania poate lansa o rețea de magazine online.
Acestea pot fi create orientându-vă la o anumită țară sau la un grup de țări. În astfel de cazuri se creează o copie separată, într-o altă limbă, într-un alt domeniu, eventual cu o gamă diferită de mărfuri, condiții diferite de livrare etc.
Această abordare este, desigur, mai costisitoare, dar în același timp vă permite să obțineți o calitate mai înaltă a vânzărilor online și o experiență de utilizator mai bună.
Livrare și logistică
Un aspect important este organizarea livrării. Costul expedierii mărfurilor în străinătate le poate face necompetitive pe piața externă. Tarifele pentru livrările internaționale de mărfuri pot fi găsite pe site-ul Poștei Moldovei sau al companiilor private. Apropo, este o idee bună să oferiți utilizatorilor o alegere între aceste două metode. Acest lucru este important mai ales pentru persoanele care sunt dispuse să plătească pentru urgență.
Cumpărătorul trebuie să știe exact cât va plăti pentru transport, de aceea este util să oferiți pe site un calcul al costurilor estimative. Puteți descărca tarifele serviciului de livrare și puteți lega calculul de parametrii produsului: greutate, volum, categorie. Mai mult, puteți chiar să setați sincronizarea automată a tarifelor cu baza companiei de logistică. Atunci prețurile vor fi mereu la zi și nu vor exista confuzii în calcule.
În procesul de dezvoltare puteți opta pentru crearea unei rețele logistice mai sofisticate. Vă puteți gândi la înființarea de depozite în alte țări și la cooperarea cu servicii de livrare străine. Toate aceste lucruri vor face costurile de transport mai competitive.
Publicitate și marketing
Atunci când intrați pe piețele străine, trebuie să fiți pregătiți pentru o concurență acerbă pentru cumpărători. Astfel, în scopul creșterii eficienței campaniilor de marketing, trebuie să analizați rezultatele diferitor canale de marketing, precum și să testați tehnici publicitare noi.
Numai prin încercări puteți găsi cea mai bună configurație a instrumentelor de atragere a clienților. Totodată, publicul trebuie segmentat după țări sau alte criterii relevante.
Activitatea în aceste direcții este foarte importantă atunci când intenționați să cuceriți piețele externe. Începuturile vânzărilor internaționale sunt destul de complicate și individuale. Multe depind de particularitățile produselor/serviciilor comercializate, piețele selectate și altele.
Fiecare proiect trebuie examinat separat, iar recomandări concrete pot fi oferite doar după analiza companiei și a direcțiilor planificate de vânzări. Puteți obține o consultație gratuită de la experții noștri referitor la demararea vânzărilor pe piețele externe. De asemenea, veți afla cum să soluționați problemele ce țin de acceptarea plăților, interacțiunea cu clienții, livrările prin curier și alte probleme-cheie.
16.05.2022
Cum să lansăm un magazin online în Republica Moldova? Legislația, modalitatea de plată, particularitățile pieței
Potrivit datelor raportului Digital 2022, întocmit de Agenția We Are Social, 40,4% din populația Moldovei au efectuat cel puțin o achitare online. Aceasta este o cifră foarte mare, în special pentru o țară în care piața internă a magazinelor online este dezvoltată relativ slab.
Pe de o parte, dinamica pozitivă a comerțului electronic din țară a fost influențată de perioada carantinei, în timpul căreia mulți cetățeni moldoveni au încercat pentru prima dată să comande mărfuri și servicii prin internet și să achite online.
Numărul locuitorilor din Republica Moldova ce sunt gata să facă cumpărături pe internet crește de la un an la altul, în țară se creează o cerere destul de stabilă, iar de acest fapt trebuie să profite companiile.
Transferul vânzărilor pe online va contribui la extinderea semnificativă a clientelei. Oamenii vor putea cumpăra bunurile necesare și vor putea comanda un serviciu indiferent de localitatea în care se află. Este un public solvabil, care nu ar plasa o comandă la Dvs. în condiții identice.
În acest articol dorim să vă povestim despre principalele caracteristici ale lansării unui magazin online în Republica Moldova.
Să începem de la legislație
Din punct de vedere legal, un magazin online este oricare resursă, prin care utilizatorul poate achita marfa sau serviciile. Cu alte cuvinte, dacă Dvs. creați un site – vitrină cu o anumită selecție de produse, dar acceptați doar plățile în magazinele Dvs. fizice, atunci acest site nu va fi considerat un magazin online. Dacă nu există plată online, atunci oficial nu există vânzare – cumpărare.
Pentru lansarea unui magazin online, întreprinderea trebuie să dispună de codul CADM 47.91, adică să fie autorizată pentru ”vânzări cu amănuntul prin intermediul firmelor ce îndeplinesc comenzi prin poștă sau prin internet”. Acest cod de activitate poate fi ales atât în momentul înregistrării firmei, cât și adăugat ulterior.
De asemenea, trebuie de ținut cont că magazinul online trebuie să achite taxe locale suplimentare, cum ar fi autorizarea de la primărie. Mărimea acestei taxe nu este fixată la nivel național. Fiecare primărie stabilește în mod independent cuantumul taxei pentru autorizație. În unele localități autorizația este gratuită, la Chișinău însă poate ajunge și cifra de 10.000 lei. În același timp, magazinul online este un tip de afacere care este legat doar relativ de un sediu fix. Noile întreprinderi pot să se înregistreze absolut legal în acea localitate, în care autorizația pentru magazinul online costă mai puțin sau, de fapt, nu este prevăzută.
Acceptarea plăților
După cum s-a menționat mai sus, ca un site să fie considerat un magazin online, acesta trebuie să accepte plata direct pe site. Pentru acest lucru, trebuie de încheiat un acord cu o instituție financiară care va asigura procesarea încasărilor de bani.
În Republica Moldova serviciile de achiziții este asigurat de toate băncile importante, precum și de câteva instituții nebancare, cum ar fi Paynet, Diginet, RunPay, BPay.
La plasarea cererii de conectare la sistemul de acceptare a plăților pe site-ul companiei, banca achizitoare solicită informațiile detaliate despre companie, tipologia de mărfuri vândute, volumul de vânzări preconizat, metodele de procesare a cererilor de cumpărare, termenii de livrare, precum și regulile de procesare a retururilor și modul de soluționare a litigiilor.
Banca achizitoare colectează aceste date pentru a stabili gradul de risc în procesarea plăților în favoarea companiei. În cazul în care clientul plasează o cerere de rambursare sau raportează o fraudă, serviciul de plată va trebui să satisfacă solicitările legitime ale clienților.
Din acest motiv, băncile achizitoare rețin, din fiecare tranzacție, un așa-numit depozit de garanție, în mărime de 5-15% din suma plății. Aceste sume sunt înghețate pentru șase luni într-un cont special.
Din punct de vedere al gradului de risc, magazinele online pot fi împărțite în 4 categorii:
- Grad de risc înalt —5%
- Mediu — 10%
- Scăzut — 15%
- Respins — banca achizitoare refuză să colaboreze cu astfel de companii.
Aceste categorii sunt stabilite de către Visa și Mastercard, de aceea condițiile vor fi identice pentru toate sistemele de plată din Republica Moldova. Gradul de risc al unui magazin online depinde de durata de activare, tipul de bunuri / servicii vândute, condițiile de achitare, condițiile de depozitare și vânzare, precum și de mulți alți factori.
Companiile care își fac apariția pe piața de e-commerce trebuie să țină cont de acest factor. Reținerea depozitului de garanție din partea băncii achizitoare influențează considerabil planificarea financiară a companiilor.
Caracteristicile pieței de e-commerce în Republica Moldova
Subtilitățile legislației și particularitățile achiziției – nu sunt, nici pe departe, toate aspectele ce ar trebui luate în considerare înainte de lansarea unui magazin online pe piața internă a Republicii Moldova.
Prima și cea mai evidentă caracteristică este bilingvismul. Site-ul trebuie să fie multilingv, altfel veți renunța voluntar la o parte semnificativă a publicului țintă. Dacă, de exemplu, cumpărătorului îi este mai comod să folosească site-ul în limba rusa, cu siguranță el mai degrabă va merge la concurență, decât să folosească site-ul într-o limbă necunoscută pentru el.
O altă caracteristică ține de metodele alternative de plată. Conform raportului Digital 2022 în Republica Moldova doar 24,8% din populația țării dețin un card bancar. În ultimii ani, această cifră a crescut considerabil, dar acest indicator rămâne a fi insuficient. Prin urmare, majoritatea magazinelor online di Republica Moldova oferă clienților posibilitatea de a achita comanda cash curierului în momentul livrării. Această abordare rezolvă și o altă problema des întâlnită: conservatorismul cererii. Pentru mulți cumpărători este mai comod să achite pentru comanda deja livrată.
De asemenea, la capitolul caracteristici ale pieței pot fi trecute concurența scăzută și perspectivele, destul de mari, de extindere a pieței. În Republica Moldova cultura comenzilor online în interiorul țării este abia în faza de formare. La acest moment, încă nu sunt mulți operatori pe piața de comerț electronic. Acestea sunt fie platforme universale, care vând bunuri de diverse categorii, fie sunt magazine online ale operatorilor importanți de pe piața locală de vânzări cu amănuntul. Republica Moldova dispune încă de o mulțime de nișe pentru lansarea magazinelor online. Spre deosebire de multe alte țări, piața de vânzări online din Moldova este în faza de formare, iar acum este cel mai bun moment pentru a ocupa o nișă în această piață.
În acest articol, intenționat nu vorbim despre particularitățile dezvoltării și marketingului proiectelor pe segmentul e-commerce. În primul rând, acestea sunt subiecte ce merită articole speciale, este dificil să le abordăm, cât de cât complet, într-un sigur alineat.
În al doilea rând, este dificil de formulat regulile unui magazin online perfect. Astfel de proiect sunt foarte individuale. Abordarea optimă va depinde de caracteristicile mărfurilor / serviciilor vândute, publicului, metodelor de marketing aplicate și de alte variabile.
Este cel mai bine să se facă propuneri concrete doar după studierea detaliată a afacerii ce se vrea trecută pe online.
Puteți primi o consultare gratuită din partea specialiștilor noștri privind lansarea unui magazin online pentru compania Dvs. Vă vom ajuta nu doar la subiectele abordate în acest articol, dar vom face și ceea ce este mai important: vom proiecta și realiza viitorul dvs. site de vânzări online
11.04.2022
Integrarea sistemului de evidență contabilă și CRM
Sistemul CRM ajută la controlarea tuturor canalelor de interacțiune cu clienții. Sistemul de gestionare a relațiilor cu clienții realizează o parte din munca de rutină, stochează înregistrările și bazele de date ale clienților, ceea ce simplifică comunicarea și automatizează procesul de vânzări. Programul vizează implementarea a două funcții: construirea sistemului de vânzări (adică standardizarea procesului) și monitorizarea activității managerului, evaluarea și influențarea indicatorilor de performanță.
Astfel, se construiește procesul de interacțiune între companie și client, se optimizează lucrul în echipă. Un astfel de ecosistem funcționează pe direcția atragerii noilor clienți și transformă cumpărătorii neutri în cumpărători fideli.
- Sistemul stochează datele despre fiecare client într-un panou unic de gestionare, ceea ce asigură un acces rapid la informațiile necesare.
- Urmărește interacțiunea clienților cu managerii în chat-urile de asistență, la telefon sau prin e-mail. Sistemul colectează istoricul interacțiunii cu utilizatorii de pe diferite canale de comunicare într-o singură platformă, ceea ce asigură un contact constant cu clientul.
- Ajută la realizarea rapoartelor detaliate privind interacțiunea clientului cu compania, astfel se monitorizează constant performanța și productivitatea vânzărilor.
Sistemul CMR poate funcționa ca un sistem autonom. Însă, pentru gestionarea eficientă a proceselor de afaceri, este necesar să fie configurată interacțiunea programului cu sistemul de evidență contabilă a site-ului. Atunci când CRM este folosit doar pentru interacțiunea cu clienții, apare necesitatea de a descărca datele contabile în modalitate manuală. Iar acest lucru încetinește munca.
Integrarea celor două sisteme face posibilă automatizarea procesului de vânzări, se creează o bază de date unică a clienților, o bibliotecă cu informațiile de contact și istoricul apelurilor.
Astfel, prin expedierea ofertelor personalizate și recomandărilor crește eficiența interacțiunii cu clientul. Este urmărită productivitatea departamentului de vânzări și a fiecărui manager în parte, tactica de interacțiune cu clienții, trecerile prin etapele piramidei de vânzare. Datorită integrării sistemului de evidență contabilă cu sistemul de gestionarea a relațiilor cu clienții, automatizarea proceselor de afacere are loc prin optimizarea proceselor de lucru: se simplifică astfel fluxul de documente, se exclude introducerea repetată a datelor în sistem, se lansează procedura de transmitere automată a mail-urilor conform unor tipare pregătite.
Integrarea exclude pierderea clientului și permite procesarea tuturor cererilor primite.