Tot adevărul despre organizarea contabilității în marile companii moldovenești

Este imposibil să automatizezi ceva care nu funcționează tot timpul în conformitate cu același principiu. Din acest motiv, oamenii au încă un avantaj față de roboți în creativitate și creație. Dar acest articol nu este despre creativitate sau artă. Este vorba despre cât de dificilă este automatizarea proceselor contabile într-o întreprindere. Mai ales când vine vorba de o afacere mare.

Însă anume întreprinderile mari au nevoie în primul rând de automatizare. Personalul lor contabil și numărul de tranzacții procesate sunt în creștere, iar automatizarea este singura modalitate de a reduce costul și timpul pentru ţinerea evidenței. Revenind însă la începutul textului, repetăm că nu puteți automatiza ceea ce funcționează haotic. Deseori primim solicitări de automatizare de la mari companii moldoveneşti ale căror procese de afaceri și metodologie contabilă nu sunt definite cu exactitate.

Bineînțeles, în acest caz, specialiștii implicați în automatizarea contabilității sunt neputincioși. Nu va fi posibil de descris sub forma unui algoritm ceea ce nu este sistematizat și nu este „pus pe șine”. Prin urmare, este foarte important să automatizăm contabilitatea proceselor de afaceri, acestea trebuie mai întâi descrise și implementate. Și aceasta este sarcina conducerii superioare a companiei.

Pentru ajutor în rezolvarea acesteia, conducerea poate apela la consultanți profesioniști în afaceri care vor descrie modul în care ar trebui ţinută contabilitatea în cadrul întreprinderii și vor ajuta la implementarea modificărilor. O companie de automatizare pur și simplu nu își poate asuma această sarcină, deoarece nu poate influența angajații companiei care se vor opune cu siguranță schimbărilor în munca lor.

Adesea, conducătorii companiei au în cap un algoritm precis și corect pentru funcționarea tuturor proceselor întreprinderii, dar în realitate, angajații lucrează într-un mod complet diferit. Și aceasta este o altă dificultate a automatizării. În acest caz, sistemul contabil dezvoltat și implementat nu va reflecta mecanismele reale ale activității companiei și poate duce la erori și la o scădere a productivității.

Există, de asemenea, şi o altă abordare. Dacă nu puteți construi ceva nou, trebuie să definiţi ceea ce este. Putem oferi afacerii voastre un serviciu de audit pentru procesele contabile. Specialiștii noștri vor efectua interviuri cu șefii tuturor departamentelor la faţa locului și vor studia contabilitatea stabilită la întreprindere, după care vor oferi sfaturi despre modul în care aceasta poate fi automatizată. Dar acest lucru, desigur, nu va înlocui munca unui consultant în afaceri.

Prin urmare, înainte de a implementa soluții software, este foarte important ca procesele de afaceri să fie clar reglementate, chiar și în Excel sau pe hârtie. În caz contrar, specialiștii IT vor automatiza doar nişte algoritmi de lucru ineficienți. Și aceasta mai degrabă va dăuna afacerii decât va ajuta.

Obțineți o consultație gratuită de la specialistul nostru despre modul în care puteţi efectua mai corect automatizarea evidenţei în 1C la întreprinderea dumneavoastră. De asemenea, vă vom sugera dacă compania voastră are nevoie de o sistematizare preliminară a proceselor de afaceri. Pentru a obține o consultație, lăsați o solicitare în formularul de feedback de pe site-ul nostru.